Informacje o diecie bezglutenowej

Pozbawiona glutenu dieta zalecana jest osobom, które po skonsumowaniu produktów z glutenem przejawiają następstwa alergiczne. Dziwnie wyglądające wykwity na skórze należy natychmiast omówić z lekarzem. Drugi kluczowy objaw nietolerancji przez organizm glutenu to reakcja ze strony układu pokarmowego. Występują wówczas zaparcia, nadmierne gazy, nudności i inne. Lekarz może postawić diagnozę po zrobieniu koniecznych badań. W razie diagnozy pozytywnej, dla lepszego samopoczucia a także formy, trzeba przekierować się na dietę bez glutenu.

Gluten – w jakich produktach możemy go znaleźć?

W zbożach obecne są białka i to one w swym składzie mają gluten. Dlatego też dieta bezglutenowa powinna być pozbawiona wszystkich artykułów z ich dodatkiem. W skład wchodzą na przykład: niektóre chleby, mąka krupczatka, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Dieta bezglutenowa to kuracja eliminacyjna, która odłącza z spożywanej żywności artykuły posiadające protein glutenu. Stosowana jest nieraz w momencie terapii celiakii. Przypadłość ta stanowi permanentną nietolerancją glutenu, rodzącą przeobrażenia w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia to przypadłość o tle autoimmunologicznym.

Komponowanie diety bez glutenu?

Na początku najistotniejsze jest totalne wyeliminowanie przetworów z glutenem. Na rynku jest bezliku produktów, które śmiało mogą nam zastąpić zboża. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także wymiana jej na ryżową, oraz kukurydzianą. Cała masa ludzi wrażliwych na gluten ma możliwość również jeść produkty wyprodukowane z mąki owsianej. Owies to zboże bezglutenowe. Poprzez charakterystykę upraw, owies może mieć śladową ilość glutenu z innych zbóż. Opakowanie mąki bez glutenu ma znaczek potwierdzający.

W czasie zakupów powinno się wnikliwie czytać etykiety produktów. Należy pamiętać, że zbilansowana dieta bez glutenu nie może być pozbawiona węglowodanów. Z tej przyczyny tradycyjny makaron powinno się wymienić na makaron z mąki kukurydzianej. Asortyment zdrowej, czy bezglutenowej żywności jest przebogaty.

Dieta pozbawiona glutenu nie jest być problematyczna lub monotonna! Wystarczy szczegółowo czytać opakowania produktów, a w razie wątpliwości podpytać sprzedawców czy nasz produkt jest bezglutenowy. Symbolem artykułów bez glutenu jest przekreślony zielony kłos. Ten emblemat to zapewnienie producenta. Jest on certyfikowanym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.