Jak wydłużyć czas wegetacji warzyw?

Gdy posiadamy własny ogród warzywny, chcemy cieszyć się smakiem naszych plonów przez długi czas. Tymczasem okres wegetacji większości warzyw zaczyna się wiosną, a kończy w październiku. Co zrobić, by móc delektować się smakiem własnych zbiorów przez dłuższy czas?

Co możemy zrobić?

Aby cieszyć się smakiem świeżych warzyw nawet późną jesienią, najprostszym rozwiązaniem będzie wybranie właśnie roślin późnojesiennych. Zasadźmy więc w swoim ogródku takie warzywa, jak szpinak, roszponka, burak liściowy, rzodkiewka, czy koper. Te warzywa mają krótki okres wegetacji. Są również warzywa o długim okresie wegetacji, które możemy zbierać późną jesienią. Są to na przykład jarmuż, por czy brukselka. Gdy chcemy jednak przedłużyć okres wegetacji niektórych roślin ciepłolubnych, doskonałym pomysłem są szklarnie ogrodowe.

Szklarnie ogrodowe najlepszym rozwiązaniem

Dzięki wykorzystaniu szklarni ogrodowych możemy przez długi czas cieszyć się smakiem ulubionych warzyw. W szklarniach można hodować jednak nie tylko warzywa, ale również inne rośliny, nawet te egzotyczne. Szklarnie ogrodowe najczęściej służą ogrodnikom-amatorom do uprawy pomidorów, ogórków, papryki czy bakłażanów. Najlepsze efekty zdecydowanie da szklarnia ogrzewana. Dzięki niej możemy uprawiać nasze warzywa właściwie przez cały rok. Koszt wybudowania i utrzymania szklarni ogrzewanej jest jednak dość wysoki. Z tego właśnie względu ogrodnicy-amatorzy rzadko decydują się na taki typ szklarni, wybierając raczej wersję bez ogrzewania. W takiej szklarni również z dobrym efektem można hodować rośliny ciepłolubne, nawet w okresie od lutego, aż do końca października. Gdy zdecydujemy się na budowę szklarni nieogrzewanej, warto pomyśleć o zbudowaniu pewnego rodzaju przedsionka, który będzie chronił nasze rośliny przez działaniem niskiej temperatury. Zimne powietrze nie będzie bowiem wpadało bezpośrednio tam, gdzie hodowane są nasze warzywa. Pozwoli to utrzymać w szklarni odpowiednią temperaturę do ich prawidłowego wzrostu.