Ergonomiczna kuchnia

Wnętrze, w którym spędzamy czas, odpoczywamy, czy pracujemy powinno być nie tylko czyste, harmonijne i dekoracyjne, ale również ergonomiczne. By optymalizować czas wykonywania czynności, robić wszystko szybciej, wygodniej i bardziej efektywnie powinniśmy możliwie jak najbardziej dopasować przestrzeń do naszych preferencji i nawyków. Dotyczy to każdego pomieszczenia w domu, w tym kuchni.

Kuchnia jest sercem domu i swoistym „centrum dowodzenia” to tutaj rozpoczynamy dzień od śniadania i kończymy, przygotowując kolację dla całej rodziny. By przygotowywanie posiłków było przyjemnością, a nie czasochłonnym obowiązkiem powinniśmy zaaranżować to pomieszczenie tak, by jak najbardziej ułatwiało nam pracę. Kuchnia funkcjonalna, to kuchnia podzielona na 5 stref: strefę zapasów, przechowywania, mycia i zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia oraz ewentualnie dodatkową strefę jadalną. Ważne jest, by strefy te były umiejscowione w takiej kolejności, ponieważ jest to droga, którą przechodzi każdy produkt, nim trafi na nasz stół. Więc projektując nową kuchnię i zamawiając meble uwzględnijmy te wytyczne, by ułatwić i przyspieszyć przygotowywanie posiłków. W większych pomieszczeniach doskonale sprawdza się kuchnia z wyspą. Dzięki wyspie można efektywniej wykorzystać wolną przestrzeń, zapewnić sobie dodatkowy blat roboczy, do którego będziemy mieli dostęp z każdej strony, czy miejsce, przy którym można zjeść szybki posiłek. Ergonomiczna kuchnia, to także kuchnia pełna prostych, sprytnych rozwiązań i gadżetów, które są nie tylko dekoracyjne, ale również usprawniają siekanie, obieranie, wyciskanie, czy przechowywanie.
Zdjęcie: eofusa.com