Patelnie nieprzywierające – nowoczesny sprzęt kuchenny

Większość z osób, które gotują na co dzień, dobrze zna sytuację, w której przygotowane potrawy przypalały się do mocno rozgrzanej powierzchni patelni. Niektóre modele nawet przy użyciu dużej ilości tłuszczu i niskiej temperatury palnika potrafiły zepsuć pyszne danie. Rozwiązaniem tego problemu są patelnie nieprzywierające. Jest wiele powodów, dla których warto je mieć. Jeśli wyposażymy kuchnie w patelnie nieprzywierające, musimy też zadbać o ich właściwą pielęgnację. W końcu zakup takiego sprzętu to inwestycja na lata.

Patelnie nieprzywierające, czyli jakie?

Patelnie nieprzywierające, nazywane również patelniami z powłoką non-stick to produkty, które mają rozwiązać problem przypalonych potraw. Ich specjalna warstwa jest odporna na wysokie temperatury, dlatego bez obaw można na nich przyrządzać różnorodne składniki. Patelnie nieprzywierające ze względu na te właściwości uważa się za sprzęty idealne do smażenia beztłuszczowego. Co prawda dla bezpieczeństwa lepiej użyć minimalnej ilości tłuszczu – w końcu jest on ważny dla zdrowia i dla smaku potraw. Nie zmienia to faktu, że patelnie nieprzywierające są polecane osobom na diecie. Odrobina tłuszczu podczas smażenia sprawia, że potrawa jest zdrowsza i znacznie mniej kaloryczna. Przygotowane dania są pełne smaku, ale również wartości odżywczych. Rezygnacja z potraw przyrządzanych na dużej ilości tłuszczu jest też wskazana szczególnie w przypadku dzieci. Wybierając patelnie nieprzywierające, można znacznie przyśpieszyć proces przygotowania potrawy i ułatwić codzienną pracę w kuchni. Warto jednak pamiętać, że ograniczenie tłuszczu nie zwalnia użytkownika z zabezpieczenia patelni przed przegrzaniem, ponieważ jest to bardzo niebezpieczne i może skutkować nawet uszkodzeniem jej powierzchni. Patelnie nieprzywierające na ogół mają jeszcze jedną zaletę związaną z codziennym użytkowaniem. Otóż takie naczynia z łatwością da umyć pod bieżącą wodą, bez potrzeby użycia detergentów. Po skończonej pracy można je też po prostu wytrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, co dodatkowo konserwuje i wzmacnia powłokę non-stick. Na ogół nie zaleca się mycia takich modeli w zmywarce ani używania ostrych myjek. Czyszcząc ręcznie patelnie nieprzywierające, należy jednak pamiętać, aby nie robić tego jeszcze, gdy naczynie jest gorące, ponieważ grozi to niszczeniem się powłoki i utratą cennych właściwości. Jak widać, patelnie nieprzywierające potrzebują specjalnego traktowania, jednak jeśli będzie się z nich mądrze korzystać, naczynie odwdzięczy nam się wygodą użytkowania i ułatwieniem wielu prac kuchennych.

Jak kupować patelnie nieprzywierające?

Patelnie nieprzywierające, czyli pokryte powłoką non-stick są współcześnie wykonywane z różnych materiałów. Można spotkać się z rodzajem teflonowym, ceramicznym, granitowym i innymi, bardziej zaawansowanymi technologiami. W każdym przypadku powłoka wzmacnia produkt, wpływa również na jego właściwości. Najbardziej podatne na zarysowanie są powłoki teflonowe i ceramiczne, ale tak naprawdę do każdej z nich zaleca się stosowanie bezpiecznych narzędzi wykonanych z silikonu, plastiku lub drewna, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo uszkodzenia górnej warstwy non-stick. Gdy decydujemy się na patelnie nieprzywierające, należy też zwrócić uwagę na ilość warstw. Im ich więcej, tym naczynie jest solidniejsze i bardziej wytrzymałe. Ma to ogromne znaczenie w przypadku, gdy korzystamy z patelni praktycznie codziennie. Warto więc zainwestować w solidny materiał i przynajmniej kilkuwarstwowe wykończenie. Przed zakupem określonej patelni oczywiście należy też sprawdzić, czy powłoka nieprzywieralna jest wykonana z bezpiecznego materiału, który nie wchodzi w reakcję z żywnością. Patelnie nieprzywierające są stosowane już od lat 60., a każdy z tworzonych obecnie modeli jest przez producentów udoskonalany. Warto więc polegać na wieloletnim doświadczeniu i nowoczesnej technologii, wybierając praktyczne, wygodne w użytkowaniu oraz bezpieczne modele powłoką non-stick.