Co to jest finger food i jakie ma zalety?

finger food catering

Przygotowanie imprezy wymaga doskonałej organizacji i wielu przygotowań. Niezbędne jest opracowanie menu, listy gości, zakupy, które pozwolą przygotować pożądaną ilość jedzenia, a następnie wiele godzin gotowania, siekania i ozdabiania. Można jednak ułatwić swoje życie i zdecydować się na finger food catering.

Finger food catering – co to takiego?

Ludzie coraz częściej upraszczają swoje życie i korzystają z wielu możliwości oferowanych przez współczesne firmy usługowe. Finger food catering to opcja wprost stworzona na imprezę firmową, konferencję albo niewielkie przyjęcie zorganizowane, żeby uczcić awans czy inne ważne wydarzenie. Chodzi o catering kanapkowy, który sprawdzi się zarówno w domowym zaciszu, jak i doskonale nadaje się na wytworne bankiety organizowane przez firmy czy poważne organizacje. Na stoły trafiają niewielkie przekąski, które są spożywane na stojąco. Do ich zjedzenia nie trzeba korzystać z talerzy i sztućców, gdyż są małe, nie brudzą i doskonale smakują. W trakcie ich przygotowania trzeba nie tylko połączyć odpowiednią kombinację składników spożywczych, dzięki czemu uzyskuje się doskonały smak, ale również zadbać o efekt wizualny. Przekąski są zjadane od razu, w całości, dlatego finger food catering składa się przede wszystkim z niewielkich tartoletek wykonanych z owoców oraz warzyw, roladek, niewielkich zawijanych tortilli oraz kanapek. Wszystko jest kolorowe, atrakcyjne oraz bardzo małe.

Dlaczego warto zdecydować się na finger food catering?

Finger food catering wymaga mniejszych nakładów pracy dla organizatorów imprezy, gdyż nie trzeba zastawiać stołów, regularnie zmieniać zastawy i troszczyć się o właściwe usadzenie gości. Wszyscy obecni swobodnie poruszają się po sali, mogą porozmawiać i poznać się, co wpływa na uzyskanie lekkiej i swobodnej atmosfery. Nikt nie siedzi sztywno za suto zastawionym stołem, znika presja, zamiast której pojawia się dobry humor i cieszenie się z zorganizowanej imprezy. Spożywanie przekąsek zyskuje całkiem nowy wymiar, organizatorzy nie muszą zamartwiać się dodatkową pracą, właściwym ustawieniem stołów oraz innymi szczegółami. Całe jedzenie (zarówno ciepłe, jak i zimne) znajduje się w jednym miejscu i po swobodnym podejściu można jeść to, na co ma się ochotę w dowolnej ilości. To doskonała opcja w niewielkich pomieszczeniach, kiedy gości jest sporo i brakuje miejsca dla stołów oraz krzeseł potrzebnych do spożycia posiłków w klasycznej wersji.

Finger food catering sprawia, że bankiet zmienia swoją formę, zyskuje przyjemny klimat i nie jest tak formalny, jak klasyczna wersja. Oprócz tego to zdecydowanie tańsza opcja, która daje zdecydowanie większe możliwości pod względem różnorodności menu.